YDCN GPS Werkgroep
Garmin StreetPilot III op een Diversion

Algemeen
Sinds het beschikbaar komen van de Garmin StreetPilot III is er eindelijk een goed werken GPS Navigatie systeem gekomen wat heel goed bruikbaar is op de motor en wat je met een simpele handeling ook in de auto kan gebruiken. Behalve om je van A naar B te brengen biedt het systeem nog veel meer mogelijkheden die je zelfs niet in een auto naviagtie systeem aantreft. Zo is het mogelijk om een YDCN toerrit om te zetten naar GPS formaat en de toerrit niet vanaf papier maar met de GPS en gesproken aanwijzigingen te gaan rijden. Nu zijn we niet allemaal PC fanaten en met firmware in het apparaat, het MapSource programma op de PC en het kaart materiaal is al een aspect aangestipt waarmee problemen kunnen ontstaan in het gebruik. Ook het maken en gebruiken van GPS toerritten heeft zo zijn eigenaardigheden. Reden genoeg voor ons om een GPS werkgroep op te richten en ervaringen onderling uit te wisselen. Daarvoor is een speciale GPS mailinglist opgericht waarop je op verzoek aangesloten kan worden.


 

De website van de Garmin GPS Shop in Notter bevat redelijk veel aanvullende informatie. We hebben echter toch gemeend om voor de YDCN GPS Werkgroep een eigen pagina te maken die de komende tijd wat meer invulling zal krijgen. Zaken waaraan we denken zijn links naar firmware en software updates en dat vooral toegespitst op de apparateren die binnen de club in gebruik zijn. Voor GPS toerritten hopen we op korte termijn instructies te maken hoe je GPS route van de club moet gebruiken en hoe je zelf bestaande routes kan proberen om te zetten naar GPS formaat.

Marktontwikkelingen
ProMotor OnRoute
ProMotor OnRoute In September 2006 komt het Nederlandse PC programma OnRoute op de markt. Dit belooft het programma voor de motorrijder te worden. Los van het type navigatie systeem kan je hiermee "mooie" toerritten maken, een route die wij als motorrijders juist zo graag willen rijden. Zijn de meeste navigatie systemen gericht op de snelste routes, bij OnTour werkt men met een ranking van wegen waarbij de voor ons mooie dijkwegen een veel hogere ranking krijgen dan een snelweg A1. Voor prijzen tussen de 99 en 135 euro is dit programma vanaf september 2006 te koop. De met OnRoute gemaakte routes kunnen worden omgezet naar een goede papieren versie en naar GPS systemen van Garmin, TomTom en Navigation.

Garmin Zūm0 550
Garmin Zumo 550 Mogelijk als antwoord op de TomTom-Rider heeft Garmin de Zūmo 550 op de markt gebracht, dé Garmin voor de motorrijder. Het apparaat zit boordevol features die ook terug te vinden zijn in de high-end 2820 zoals Bluetooth, MP3 speler, JPEG viewer, Text-to-speech maar heeft ook de stevige prijs van US$ 1077. City Navigator NT zit al voorgeladen in het apparaat waarvan het geheugen uitbreidbaar is middels SD cards. Eigen POI's (flitspalen) zijn toe te voegen. Voeding via 12 volts aansluiting of verwisselbare Litium-ion accu die het maximaal 4 uur uit houdt. De Zūmo komt eind 2006 op de markt.

YDCN GPS Mailinglist
Om onderling wat ervaring uit te wisselen over het gebruik van een GPS op de motor hebben we een aparte GPS Mailinglist. Deze staat open voor iedereen, zowel voor bezitters van een GPS als voor mensen die zich aan het orienteren zijn. Hoewel we voornamelijk ervaring hebben met de Garmin GPS systemen zijn PDA's met een GPS ook bespreekbaar. Alleen hebben wij daar nauwlijks ervaring mee. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar webmaster@ydcn.nl.
GPS Forum
De GPS Shop in Notter heeft sinds kort ook een webforum.
Je kunt deze vinden op http://forum.gps.nl.
Garmin updates
Sinds de komst van WebUpdater is het vrij eenvoudig geworden om de firmware en eventuele voices in het apparaat bij te werken naar de laatste versie. En WebUpdater kan zichzelf ook bijwerken. De niet-apparaat gebonden software programma's moet je nog steeds grotendeels zelf handmatig bijhouden.

 Garmin software updates
NEW 21-Jun-2010 6.16.2 MapSource DOWNLOAD
  07-Dec-2006 6.11.5 MapSource for Legacy Operating Systems Win98/Me/NT DOWNLOAD
NEW 31-Mar-2010 2.4.2 WebUpdater DOWNLOAD
  20-Dec-2006 2.4.0 WebUpdater for Legacy Operating Systems Win98/ME/NT DOWNLOAD
      WebUpdater (eenvoudig updaten via internet, uitleg) LINK
  08-Oct-2009 2.5.4 POI Loader DOWNLOAD
  01-Dec-2009 2.3 USB drivers DOWNLOAD
  23-Mar-2005 2.3 Ximage DOWNLOAD
 Garmin StreetPilot III
  12-Aug-2004 2.80 Firmware DOWNLOAD
 Garmin StreetPilot 2610
  20-Oct-2006 4.80 Firmware DOWNLOAD
 Garmin StreetPilot 2620
  20-Oct-2006 4.80 Firmware DOWNLOAD
 Garmin GPSMap 276C
  18-Nov-2009 5.50 Firmware DOWNLOAD
 Garmin Quest
  16-Apr-2007 4.10 Firmware (WebUpdater nodig) DOWNLOAD
 Garmin Quest2
  07-Mar-2008 3.10 Firmware (WebUpdater nodig) DOWNLOAD
  16-Jan-2006 3.10 Quest2 Audio software DOWNLOAD
 Garmin StreetPilot 2720
      StreetPilot 2720 Colletion (alle updates op 1 pagina) LINK
  14-Jan-2008 7.20 Firmware DOWNLOAD
  17-Jun-2005 2.00 Voice Dutch DOWNLOAD
  02-Jan-2008 1.50 Voice Dutch-Claire (TTS) DOWNLOAD
 Garmin StreetPilot 2820
      StreetPilot 2820 Colletion (alle updates op 1 pagina) LINK
  29-Nov-2007 4.40 Firmware DOWNLOAD
  17-Jun-2005 2.00 Voice Dutch DOWNLOAD
  02-Jan-2008 1.50 Voice Dutch-Claire (TTS) DOWNLOAD
 Garmin Zūmo 500
  22-Sep-2009 4.80 Firmware
Advies: Gebruik WebUpdater, alleen hiermee kan je ook de firmware van Bluetooth en GPS Receiver bijwerken. Deze zijn niet beschikbaar als losse download bestanden.
DOWNLOAD
 Garmin Zūmo 550
  22-Sep-2009 4.80 Firmware
Advies: Gebruik WebUpdater, alleen hiermee kan je ook de firmware van Bluetooth en GPS Receiver bijwerken. Deze zijn niet beschikbaar als losse download bestanden.
DOWNLOAD
 Garmin Zūmo 660
  20-Sep-2010 4.00 Firmware
Advies: Gebruik WebUpdater, alleen hiermee kan je ook de firmware van Bluetooth en GPS Receiver bijwerken. Deze zijn niet beschikbaar als losse download bestanden.
DOWNLOAD

Routes omzetten naar Garmin GPS formaat
  1. Start- en eind(pauze)punt van de route opzoeken en invoeren als waypoint
  2. Route laten berekenen via kortste weg (instellen via Preferences Routing)
  3. Route aanpassen als volgt:
    • Selecteer "Selection Tool"
    • Ga met de pijl boven op de route staan tot een zwart punt op de route verschijnt. De naam van de route verschijnt er naast in een kadertje
    • Als de route paars is (=niet geselekteerd) klikt dan 1x om te selecteren. Route wordt geel (geselekteerd).
    • Klik op de gele geselecteerde route 1x en het elastiek verschijnt. Je ziet nu als cursor de Selection Tool pijl, een plus-teken en een Route Tool symbool (3 puntjes verbonden met lijnen)
    • Plaats de punt van de pijl naar de plek die je wilt invoegen als punt in de route
    • Bevalt een punt in de route je niet, dan kan je dat punt verplaatsen door 1x op dat punt te klikken. Je verplaatst nu het route punt

Plaats via-punten niet op kruispunten maar er voor of er na
Als via-punten op kruisingen liggen geeft de GPS geen gesproken aanwijzingen!

Hoe je voor de rest te werk gaat hangt een beetje van de situatie af. Marc de Cock doet het als volgt:

  1. Start- en eind(pauze)punt van de route opzoeken en invoeren als waypoint
  2. Route laten berekenen via rechte lijn (instellen via Preferences Routing)
  3. De straatnamen die effectief vermeld worden opzoeken met de Find funktie
  4. Deze in de route opnemen via het verslepen van de routelijn naar de gevonden plaatsen
  5. Dit verder doen langs de route tot het einde
  6. Route herberekenen via de korste route (instellen via Preferences Routing)
  7. Startpunt centreren en zoom op 200 meter
  8. Nu stap voor stap de route controleren met de door MapSource berekende route
  9. Bij afwijkingen route verslepen naar de juiste wegen
  10. Laatste controle is het stap voor stap controleren van de tussenstanden op papier en in de berekende route. Dit doe je met de meetlat in MapSource. Elke tussenstand meten langs de weg, op 0 zetten en volgende stuk meten.
Plaats via-punten niet te dicht bij kruispunten indien we links of rechtsaf gaan
Bij de nieuwere GPS systemen zoals de 2610 en 2720 hoef je voor het rijden van een route niet "automatisch herbereken" uit te zetten. Deze systemen navigeren van via-punt tot via-punt. Elke via-punt is een einddoel en wordt ook steeds zo gemeld. Als we over 200 meter linksaf moeten en het via-punt ligt 30 meter vanaf het kruispunt, dan worden de aanwijzingen om linksaf te slaan pas na het passeren van het via-punt gemeld. Dat kan dan zo laat komen dat het een gevaarlijke manouvre wordt.

In het algemeen dus: plaats via-punten niet te dicht bij veranderingen van rijrichting maar op een veilige afstand.

Maximaal 100 Via-punten
Via-punten zijn verbonden aan een maximum. Dit is afhankelijk van het type Garmin.

Garmin GPS V 50
Garmin StreetPilot III 100
Garmin StreetPilot 2610 250
Garmin GPSMap 276c 300
Garmin Quest 100

100 via-punten lijkt een veilige waarde voor de YDCN routes en we waren tot de Veluwe route 2005 nog nooit tegen deze beperking aangelopen. Routes met te veel via-punten kun je zelf relatief simpel opsplitsen. Laad de route in MapSource en dupliceer de route. Rename ze daarna naar deel 1 en 2. Zoek vervolgens een gunstig punt op waar je van deel 1 naar deel 2 kan omschakelen. Dat punt wordt niet bepaald door de lengte van de route maar door het aantal via-punten wat je wilt opdelen!

165 via punten, te veel! dit krijg je dan
143 via punten, te veel! dit krijg je dan

In je GPS (hier de SP3) kun je het aantal via-punten eenvoudig aflezen in de routelijst. Selecteer een route en je ziet de route gegevens onder in je scherm (linker plaatje). Probeer je deze route in je SP3 te laden, dan krijg je de waarschuwing te zien die je in het rechtse plaatje ziet.

Zo ver hoeft het echter niet te komen. Ook MapSource laat het aantal via-punten zien. Maar het kan zijn dat je het niet ziet omdat het achter de kaart zit. Maak ik dat geval het linker window wat groter. Standaard staan de via-punten in de laatste kolom. Je kan deze kolom natuurlijk naar voren verplaatsen. Merk op dat MapSource (en ook nRoute) twee via-punten meer laat zien.

wel zichtbaar via nRoute

Rijden van een Garmin GPS route

Instellingen MapSource

  1. Start MapSource op
  2. Kies "Edit" en "Preferences" (Voorkeuren)
  3. Ga naar "Routing" (Routebepaling)
  4. Route Style: Use Auto-Routing (Automatische routebepaling gebruiken)
  5. Try to Avoid: alle categorieen NIET aanvinken
  6. Calculation Style: Faster time (Snellere tijd)
  7. Road Selection (Keuze wegen): precies in het midden
  8. Driving Speeds (rijsnelheden): druk op reset
Bij elk GPS bestand wat wij publiceren zit een tekstbestand waarin aanwijzingen staan voor met name de "avoid" instellingen.

MapSource Routing Preferences

Laden, herberekenen, opslaan, laden in GPS, controle

  1. Laadt de GPS route van internet (GDB bestand)
  2. Herbereken alle routes met de versie van jouw kaartmateriaal dat ook in je GPS geladen is
  3. Als de totale lengte van de route verandert, zie "fouten zoeken"
  4. Sla het gewijzigde bestand op
  5. Sluit je GPS aan en laadt de routes en waypoints in je GPS. We gebruiken waypoints voor start, lunch en eindlokatie. Deze hebben meestal namen zoals 0601-start wat staat voor het startpunt van de 1e GPS route van 2006. Om van huis naar het startpunt van de route te gaan navigeer je gewoon naar 0601-start. Makkelijker kunnen we het niet maken...
  6. Controleer de route op je GPS door ze te selecteren op je GPS(!) en ze binnenshuis een stukje gesimuleerd te rijden. Je detecteert hiermee kaartmateriaal wat niet overeenkomt en overschrijding van het maximaal aantal via-punten.
Fouten zoeken
  1. Als de herberekening van de route een afwijkend aantal kilometers oplevert, selecteer dan eerst "nieuwe route" om de geladen route uit MapSource te halen en laadt vervolgens de originele route van internet
  2. Verwijder de routes die nu even niet van belang zijn en laat de route waarin je een verschil hebt staan
  3. Selecteer met de muispointer de route (wordt blauw), kies rechtermuisknop en dupliceer de route.
  4. Doe een herberekening op de gedupliceerde route met jouw versie van het kaartmateriaal
  5. Selecteer deze route en kies (rechtermuis) "Show Selected Route on Map"
  6. Je ziet nu de gehele route op de kaart in geel en de originele route in paars. Door de route te volgen kan je zien waar herberekende route afwijkt van de internet versie.
  7. Het oplossen van de verschillen is soms op te lossen door in het probleemgebied een of meerdere via punten toe te voegen. Het moet natuurlijk wel zo worden dat alle versies van het kaartmateriaal dezelfde route opleveren.
  8. Verschillen in tijdsduur zijn niet belangrijk, de maximum snelheid op wegen kan aangepast zijn. Voor de route is alleen de lengte belangrijk. Gelijke lengtes zijn vrijwel altijd wel gelijke routes.
Routes rijden
  1. Voor de aanvang van de route zet je op de GPS via systeeminstellingen "Automatisch herberekene" UIT. Dat geldt in ieder geval voor de SP3
  2. Bezitters van een 2610 of 2720 kunnen de route rijden zonder herberekening uit te zetten. Deze systemen werken nml iets anders, ze rijden van via-punt naar via-punt alsof dat allemaal kleine routes zijn. De 2720 laat dat op dit moment (mei 2006) ook zo zien en horen. Als de systeeminstellingen van de GPS gelijk zijn aan die van MapSource (zie eerder), dan mag je verwachten dat de GPS ook met herberekening aan tot dezelfde route komt als MapSource.
  3. Het aan laten staan van herberekening (2610 en 2720) is vooral handig als er omleidingen in de route zitten. De GPS gaat dan vanzelf een nieuwe route berekenen naar het eerstvolgende via-punt.
  4. Op een SP3 nooit herberekenen! Die rekent altijd de snelste route uit naar het eindpunt van de route.
  5. Voor alle systemen, route selecteren en rijden!
Tracklog aanzetten
Het is altijd leuk om de tracklog aan te zetten en mee te laten lopen. Daarmee kan je achteraf zien waar je gereden hebt en ook waar je van de route bent afgeweken. Als je na afloop van de route thuis de routes en de tracklog uit de GPS in MapSource laadt kun je de tracklig en de route tegelijkertijd zien. De tracklog is het kruimeltjespoor (stippellijntje). Met View in Google Earth kan je in helicopterview de route nog eens virtueel narijden. Helaas zijn er niet veel gedetailleerde kaarten van Nederland in Google Earth aanwezig, maar voor sommige buitenlandse gebieden zijn er verrassend gedetailleerde kaarten.

Waypoints/RoutesTracklog bekijken in Google Earth

  1. Installeer Google Earth (http://earth.google.nl)
  2. Start MapSource en laad een GPB bestand met een tracklog
  3. Kies "View" en dan "View in Google Earth"
  4. Ga in Google Earth naar "Plaatsen", "Tijdelijke plaatsen", "MapSource"
  5. Kies hetgeen je wilt zien
  6. Voor routes en tracks selecteer de bijbehorende "path" en druk op de "play" knop
  7. Riemen vast en vliegen maar!
TomTom Navigator


Je ziet ze veel tegenwoordig, in auto's, PDA's met Microsoft Pocket PC, met een GPS en TomTom Navigator. Met wat experimenteren en inventief zijn kun je ze ook op de motor gebruiken. Behalve als gewone navigator kan je vanaf TomTom versie 3 ook voorgedefinieerde routes rijden. Die werden vroeger nog handmatig gemaakt, maar vanaf 2006 kunnen we zo ook vanuit Garmin GPS files omzetten. De kwaliteit van de omzetting is een beetje afhankelijk van de plaatsing van de via-punten. Een Garmin route is nml al op de PC berekend terwijl een TomTom ITN bestand alleen via-punten bevat en geen route informatie. We kunnen dan ook geen 100% gelijke routes garanderen maar met de instelling Snelste Route komen de resultaten redelijk overeen.

TomTom, PDA navigatie software .
GPS Utilities
Met een gevulde gereedschapskist en de juiste kennis zijn er veel dingen mogelijk. Hieronder staat een overzicht van gratis tooltjes die wij gebruiken en we houden ons aanbevolen voor jouw tips (info@ydcn.nl).

  programma versie datum omschrijving  
  G7ToWin A.00.201 07-Mar-2009 formaat conversies LINK
  GeePeeEx     Garmin TourGuide POI's
Free version limited to 5 points
LINK
  Google Earth 5.0 beta 01-feb-2009 oa voor visualiseren van een route LINK
  GPSBabel 1.3.6 04-Nov-2008 formaatconversie waypoints, routes, tracks LINK
  GPS Utilities     voor met name TomTom Navigator LINK
NEW INTConv 1.75 02-Apr-2010 formaat conversies LINK
  LOGConv 1.51   formaat conversies LINK
NEW Overleap Build 6 16-Mar-2010 Extra knopje voor op je TomTom dat het eerstvolgende punt in de route als "bezocht" markeert. LINK
  PoiEdit 2007.2
1.51
  Automatiseren van flitspaal POI's updates ophalen LINK
  Unflag 1.9 17-Jul-2009 Vlaggetjes verwijderen in een route DOWNLOAD
  WinGDB 3.1 12-Jun-2008 GDB formaatconversies, GDB versie 3
Nederlands, Engels. Duits
DOWNLOAD
NEW TYRE 5.60 26-Apr-2010 Routes maken voor TomTom LINK

TomTom RIDER
Click on picture to enlarge Click on picture to enlarge Click on picture to enlarge Click on picture to enlarge Click on picture to enlarge Click on picture to enlarge

In de zomer van 2005 brengt TomTom de TomTom RIDER uit, een navigatie systeem wat veel lijkt op een TomTomGo, maar veel compacter en speciaal ontworpen voor op de motor. Hieruit leiden wij af dat de markt voor navigatie systemen voor op de motor kennelijk een hele interessante markt is. Het systeem is voorzien van Bluetooth en wordt geleverd met een Bluetooth ontvanger plus oortelefoon kabel met geintegreerde microfoon. Dat laatste is bedoeld om het ook met je Bluetooth GSM te kunnen gebruiken, hoewel we ons wel afvragen of er iets aan windruis filtering is gedaan. De prijs is zo rond de € 899. Dat zit akelig dicht of boven een Garmin systeem. Vergeleken met Garmin kunnen we opmerken dat de Perfect Pilot Blue (Garmin 2610 met Bluetooth) het meest in de buurt zit en dat je daar gedetailleerd kaartmateriaal bij krijgt van heel Europa (bij TomTom RIDER alleen de grote wegen van Europa plus Benelux in detail).

Bij de specificaties staat helaas niets te lezen over het rijden van voorgeprogrammeerde (YDCN) motorroutes. Juist een aspect wat bij de GPS'ende motorrijder toch heel interessant is. Van TomTom3 voor de PDA weten we dat dit mogelijk is. Bij TomTomGo hebben we nooit naar dit aspect gekeken, de vraag is tenslotte hoe je dat van je PC in dat ding krijgt. Even afwachten dus. Een ander punt waar wat we vraagtekens bij stellen is het touch screen. Bij de Garmin 2610 hebben we al gezien dat dit met motorhandschoenen toch niet echt lekker werkt.

Al met al een interessante ontwikkeling wat zeker voor ons als voordeel zal hebben dat er concurrentie gaat komen en dat daardoor de prijzen zullen dalen. Kijk maar hoe je doodgegooid wordt met PDA alike navigatie systemen.

Kijk voor meer informatie op de website van TomTom.

GPS Routes
Algemeen
GPS Links

Last update 12-Aug-2012